Metershoge muren sneeuw en middeleeuwse kloosters - Reisverslag uit Uden, Nederland van Peer Bakel - WaarBenJij.nu Metershoge muren sneeuw en middeleeuwse kloosters - Reisverslag uit Uden, Nederland van Peer Bakel - WaarBenJij.nu

Metershoge muren sneeuw en middeleeuwse kloosters

Door: Peer

Blijf op de hoogte en volg Peer

13 Juni 2013 | Nederland, Uden

De afgelopen dagen ben ik over de Grote Sint Berhardpas getrokken. Eerst drie dagen stijgen door een prachtig landschap, je ziet de bergen met de besneeuwde toppen steeds dichterbij komen. De paden zeer smal,glibberig en deels weggespoeld door de regen.Op het einde liep ik op diezelfde bergtoppen tussen metershoge muren sneeuw, tot wel acht meter hoog. De pas is eigenlijk gesloten voor verkeer, maar voetgangers kunnen erdoor.
En dan loop je in je eentje urenlang door zo'n sneeuwlandschap en dan staat er ineens een fotograaf van een Frans persburo die daar foto's aan het maken is omdat het voor het eerst in 50 jaar is dat de pas niet open is in deze periode. En die gaat dan enorm aan de gang om een volledige fotoreportage te maken hoe ik naar boven loop.
Boven op de top is het Hospice, een slaapgelegenheid die gerund wordt door paters. Daar werden ook de St Bernardshonden gefokt en getraind. In het museum stond Barry 3, dapper uit de ogen kijkend.Hij heeft veel mensen het leven gered, uit dank is hij opgezet en nog steeds te bewonderen.
De paters zitten daar al sinds 1100 om reizigers te helpen en onderdak te verlenen.
Ook in St Maurice, in de aanloop naar de pas heb ik een klooster geslapen. Daar was al sinds de 4e eeuw een kerk. Het Christendom was meegekomen met een Egyptenaar die het tot Romeins bevelhebber had geschopt. Omdat de pas al in de Romeinse tijd een belangrijke doorgangsroute was naar het Frankenland (Francigena) zijn er veel archeologische opgravingen en vondsten, van de romeinen, maar ook van de eerste kloosters daar.
Vanochtend heb ik een stuk daadwerkelijk door de sneeuw moeten baggeren omdat ze het stuk op de grens niet opengemaakt hebben. Ik kan daarna niet over het pad, dat is dichtgesneeuwd, maar de weg is verlaten omdat de pas gesloten is en ik kan rustig naar beneden lopen. Als ik zo'n 800 meter gedaald ben kan ik weer over het pad. Een fenomenaal vergezicht richting Aosta. Alles is groen, er zijn weer bomen en daarachter hangen de witte bergen.
Het is prachtig weer nu en het is fantastisch wandelen hier.

• 13 Juni 2013 - 19:20

Flaccus:

Zo Peer, na alle huwelijkse plichten en dito gezelligheid is het nu dus weer aanpoten geblazen. Nu sta je boven op de Col du Grand St. Bernard met een besneeuwde wereld aan je koude voeten, om jaloers op te worden. Maar met een goede verrekijker en een beetje fantasie kun je het Meer van Trasimeno al zien liggen. Luchtspiegelingen en waanideeën houden je op de been. Fata morgana's stuwen je voort in een hemelse perspectief langs rivieren van wijn, melk, honing en water waar je bediend wordt door 72 maagden die in de Hadith worden omschreven als goede en schone meisjes met mooie ogen en ronde, niet hangende, volle borsten. A dirty mind is a joy forever. Lopen Peer, rennen...!

• 13 Juni 2013 - 19:22

José:

Wauw, dit klinkt geweldig! Prachtige beloning na al het geploeter. Ik wens je nog veel aangename verrassingen.

• 14 Juni 2013 - 08:19

Dorrie:

Fantastisch Peer! Ik heb de hele week aan je gedacht, en vroeg me inderdaad af of er nog sneeuw lag op de pas en of je erdoor kon. Ik ben blij dat je er door heen bent, wat een prestatie, petje af hoor! Aan de foto's te zien heb je ook nog zon gehad! Nou, nu maar even de laars afzakken naar Umbrie waar de zomer eindelijk is aangebroken! Goede reis nog!

• 14 Juni 2013 - 21:32

Jap:

Peer; fijn om te lezen dat uitdagingen de moeite meer dan waard zijn om aan te gaan.
    Jaap

• 14 Juni 2013 - 21:33

JW:

Hallo Peer,
    Wat een mooi verhaal! Het moet een ongelofelijke ervaring voor je zijn. Mooi om jouw verhalen te kunnen volgen. Succes met het Italiaanse deel.....

• 14 Juni 2013 - 23:39

Trudi:

Peer ik geniet van je verhalen en bewonder je moed, maar ik kan me ook voorstellen, dat wanneer je toch onderweg bent je dat alles over je heen laat komen en geniet van deze reis.
    Wij genieten met je mee zonder ontberingen.

• 15 Juni 2013 - 12:00

Temmi:

Peer, wat geef je een mooie beschrijving van je tochten, elke keer opnieuw!
    Ik zie de metershoge sneeuwmuren al voor me, zo beeldend zijn je verslagen, er zit een schrijver in je! Geweldig om het zo samen met jou te beleven, maar dan inderdaad zonder alle ongemak.

Je lijkt al een tijdje ook steeds meer in het ritme van het lopen te komen, ongeacht het weer.
    Die voortdurende afhankelijkheid van het weer is wel een mooi doorlopend thema; hebben we honderden jaren over gedaan om het te overwinnen.

• 15 Juni 2013 - 12:52

Suze!: